Complimentary Shipping & Samples Limited to €50

Clean Beauty (NL)

 

Clean Beauty

Vrij van schadelijke ingrediënten en goed voor mens, dier én milieu: kritische consumenten willen clean beauty.

Vroeger was het genoeg als een huidverzorgings- of cosmeticaproduct luxueus rook, mooi stond in je badkamer en beloofde je tien jaar jonger te laten lijken. Tijden veranderen! Natuurlijk willen we tegenwoordig nog steeds een mooie verpakking en vooral een product dat doet wat het belooft. Maar we willen ook zeker weten dat wat we op ons gezicht smeren, onszelf, de wereld en anderen geen schade berokkent. Kritische consumenten van nu willen, kortom: clean beauty.

Voor clean beauty (in de volksmond ook wel ‘groen’, ‘natuurlijk’ of ‘duurzaam’) bestaat geen sluitende definitie. Sterker nog: er is veel verwarring over. Want wat houdt ‘clean’ in? En hoe weet je als consument zeker dat een merk dat zich in de markt zet als natuurlijk en duurzaam, het ook werkelijk is.

Nuance geboden

Over het algemeen wordt met clean beauty vooral bedoeld, dat het huidverzorgingsproduct of make-up-item zo veel mogelijk natuurlijke en niet-dierlijke ingrediënten bevat (uit bloemen, planten en kruiden) en geen potentieel schadelijke bestanddelen. Maar over wat die schadelijke ingrediënten zijn en wat een ‘natuurlijk’ ingrediënt precies is, wordt momenteel volop gediscussieerd. Zo is het niet genoeg op zoek te gaan naar een merk dat zich profileert als chemical-free. Dat is immers een loze term: álle ingrediënten, natuurlijk én niet natuurlijk, zijn chemisch. En over ingrediënten als parabenen, sulfaten en siliconen – vaak genoemd als stoffen die geen plaats hebben binnen clean beauty – bestaan veel misverstanden. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat ‘siliconen’ een verzamelnaam is voor een groep rauwe materialen, sinds de jaren vijftig enorm veel gebruikt in de beauty-industrie. Siliconen groeien dan wel niet aan een boom, maar vinden hun oorsprong wel degelijk in natuurlijk materiaal: zand. Anderzijds is niet elk natuurlijk ingrediënt onschadelijk. Denk maar een palmolie: een natuurlijk en veelgebruikt bestanddeel, waarvan het massale gebruik ontbossing van het regenwoud in de hand werkt.

Duurzame verpakking

Behalve de ingrediëntenlijst is ook de verpakking belangrijk. Deze moet cradle-to-cradle zijn: van gerecycled materiaal, dat na elk gebruik hergebruikt kan worden. Of, beter nog, hervulbaar is, zodat één fles of potje jarenlang meegaat. En dan nog de manier waarop het product als geheel en de ingrediënten afzonderlijk tot stand komen: dierproefvrij, zonder chemische bestrijdingsmiddelen, pesticiden en antibiotica, en liefst gebruikmakend van alternatieve energiebronnen zoals wind- of zonne-energie.

Ook vaak genoemd in connectie met clean beauty, is de nieuwste innovatie op het gebied van verpakking: airless. Dankzij een pompje met vacuum, komt de dagelijkse dosis crème of lotion pas in contact met de lucht als die het pompje verlaat. Groot voordeel is dat het verzorgingsproduct om die reden geen of veel minder conserveringsmiddelen hoeft te bevatten, vers blijft, zijn werking niet verliest en daardoor enorm duurzaam is in gebruik.

Het is een lifestyle

Clean beauty is, kortom, best een gedoetje. Maar merken, producenten en de klant hebben het ervoor over. Want clean beauty past binnen onze moderne lifestyle. Vooral millennials en onze jongste generatie (Gen Z) staan immers bewust in het leven. Kijk naar hoe mensen eten: vegetarisch of vegan, en áls er vlees gegeten wordt, dan van de plaatselijke boerderij of bioslager. Reizen doen we nog steeds veel, maar steeds meer mensen nemen liever de trein naar Parijs dan het vliegtuig. En ook werken doen we in een heel andere vorm dan twintig jaar geleden; ook wel het ‘nieuwe werken’ genoemd, waarbij zelfstandig ondernemen en van nut zijn voor de wereld, worden verkozen boven veel geld verdienen en een dikke leaseauto.

Niet zo gek dus, dat ook elke aankoop zorgvuldig wordt overwogen: past dit product of deze voeding bij wie ik ben? Sluit het aan bij de waarden waar ik voor sta? Kan ik er met een gerust hart en schoon geweten gebruik van maken? Fast fashion wordt steeds vaker vervangen door kleine modemerken met een transparant productieproces. En ook ons beautykastje gaat op de schop. Want we willen weten wat we precies op ons lijf smeren, lezen de verpakking en zijn dankzij social media meer op de hoogte en kritischer dan ooit. Ken je het credo: wat je op je lijf smeert, zou je moeten kunnen eten? Dat is natuurlijk best extreem en we zouden het niet per se aanraden, maar het streven an sich is mooi. Je bent wat je eet? Wat denk je van: je bent wat je op je badkamerplank hebt staan.

Older Post